10% dintre cheltuielile lunare sunt alocate medicamentelor

10% dintre cheltuielile lunare sunt alocate medicamentelor

Circa 10% dintre cheltuielile lunare ale unei gospodării sunt îndreptate spre produsele farmaceutic, relevă un studiu. Acest tip de marfă a avut un preţ relativ constant în ultimul an, conform indicelui de preţuri, în timp ce profitabilitatea sectorului a crescut de la 3,1% în 2015, la 3,9%, în 2016.

”Însumat, aproximativ 70 lei lunar au fost cheltuiţi pe produsele farmaceutice, depăşite doar de două alte tipuri de marfuri nealimentare, tutun şi carburant”, arată studiul, datele făcând referire în principal la 2016, anul pentru care sunt disponibile informaţiile.

Comparativ cu 2012, cheltuielile pentru produsele farmaceutice au crescut

Oamenii au fost mai preocupați de tratamente, iar acest lucru s-a văzut în vânzări. Comparativ cu 2012, cheltuielile pentru produsele farmaceutice au crescut cu peste 10 lei.

”O explicaţie ar fi deschiderea de noi farmacii, puncte farmaceutice şi depozite farmaceutice, care în 2017 au atins maximul ultimilor 6 ani: 9.947 de unităţi. În cazul celor trei categorii menţionate, ca tip de proprietate, cea privată este majoritară. Dată fiind evoluţia importurilor, a valorii cheltuielilor populaţiei cu medicamentele, putem spune că şi în 2017 sectorul a avut premise de creştere”, arată analiza.

 

 

COMMENTS

DISQUS: 0