Stresul, oboseala, obezitatea, canicula și menopauza sunt printre factorii care favorizează transpirația în exces, cunoscută în termeni medicali ca hiperhidroză. Persoanele care transpiră abundent, emanând un miros neplăcut, pot suferi de anumite afecțiuni endocrine.
Disfuncțiile glandei tiroide, ovarele polichistice sau tumorile ovariene ori suprarenale sunt doar câteva din aceste boli. Antiperspirantele, recomandate în combaterea transpiraţiei, blochează canalele prin care circulă transpiraţia.
Pentru normalizarea pH-ului axilar, tamponează-te la subraț cu o dischetă demachiantă înmuiată în oţet de mere. Las-o să acționeze timp de 10 de minute, după care clăteşte cu apă.
Iată câteva remedii care te vor ajuta să controlezi simptomele hiperhidrozei.
Salvia reduce transpirația
Cea mai utilizată plantă în combaterea transpiraţiei este salvia. Icu ajutorul ceaiului poți reduce la jumătate transpiraţia excesivă. Infuzia se prepară dintr-o lingură de plantă uscată, la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat aproximativ 15 minute. Ceaiul se bea cu înghiţituri mici, pe parcursul unei zile.
Cu rozmarin scapi de mirosul neplăcut
O altă soluție pentru a elimina mirosul neplăcut al transpirației este ceaiul de rozmarin. Datorită conținutului de mentol, clorofilă și zinc, planta are capacitatea de a neutraliza mirosul.
Se opăresc frunzele de rozmarin, timp de 10 minute, într-o cană cu apă clocotită. După răcire, se strecoară și se beau 2-3 căni de ceai pe zi. Se pot face și tamponări locale cu această soluție, o dată pe zi.
Frunzele de nuc au rol dezinfectant
Frunzele de nuc se folosesc ca leac în numeroase afecțiuni. Transpirația și mirosul neplăcut al picioarelor pot fi înlăturate cu băi călduțe din ceai de frunze de nuc. De asemenea, planta are și rol dezinfectant.
Se fierb 300 g de frunze de nuc într-un litru de apă, aproximativ 30 de minute. După răcire, se toarnă în apa de baie şi se stă în apă 15 minute.
COMMENTS